14 Mayıs 2013 Salı


Benimsarkım.com

 Mahkum şarkısıyla meşhur olan, benimşarkım.com ile Türkiye’de bir ilke imza atan Murat Mermer’in geçmişten günümüze kariyer hayatına dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kim bu Murat Mermer?

 İlkokul zamanlarından beri müzikle ilgilenen Murat Mermer, okul korolarının yanı sıra, yarı amatör bir şekilde kayıtlar da yapmaya başladı. Lise yıllarından sonra 1990’ların sonlarına doğru Sezer Bağcan’nın stüdyosunda kayıtlar yapılmaya devam ederken bir yandan da beste yapmaya başladı Murat Mermer. Bir albüm yapma hayalini taşıyan o zamanın genç sanatçısının bestelerinden bir kaçını Haluk Levent satın aldı böylece profesyonel olarak albüm piyasasına adımını atmış oldu. 
Murat Mermer
 

2006 yılında Mahkum adlı bir albüm yaptı. “Hiç böyle bir çıkış beklemiyordum açıkçası devamının getirebilseydim belki daha da yukarılara çıkabilirdim” diyen Mermer, o sene Kral TV en iyi çıkış yapan sanatçı dalında aday gösterildi. Yarışma da Murat Boz’un birinci olmasıyla ve yapımcılarıyla yaşadığı sorunlar dolayısıyla şarkı işini daha ileriye götüremedi. Murat Mermer daha sonra 2.albümünü yaptı fakat piyasa için fazla sönük kalınca albüm işini askıya aldı besteler yapıp satmaya devam etti. Haluk Levent, Soner Arıca, Esra Kahraman gibi daha birçok sanatçıya bestelerini verdi.

Murat mermer meselesine açıklık getirebilir misiniz? Neden takma bir soyad?
 
 Benim sanatçı kimliğim. Gerçek soyadım Akalp.18 yaşındaydım grup kurduk ve 40 şarkılık bir repertuvar hazırladık. Yaz programı için Silivri’ye gittik. Orada mekanın sahibi kapıya bir isim yazmam lazım sizin isminiz ne dedi. Biz de o güne kadar düşünmemiştik. Bana Erol Büyükburç’un tavsiyesidir. “Bir gün bir grup kurarsanız isminizden oluşan bir grup kurun demişti. MFÖ gibi.” bizde denedik ama olmadı. Harfleri birleştirdik o da olmadı. Mermer yaptık bu daha hoş olmuştu. Yıllar boyu mermer ile çıktık sahneye sonra değiştiririz dedik öyle kaldı. 20 sene oldu.
 
Grubun diğer üyeleri hala bu meslekteler mi?
Hepsi çalışıyor tabi mesela bizim davulcumuz hala aynı kişidir. Askere gidip gelenler falan ama hala beraber müzik yapıyoruz. Geçen gün bir gitaristimizi kaybettik. Bir ameliyata girdi ve çıkamadı. Onu da buradan analım. Onun dışında 20 senedir hepimiz beraberiz.

“Sen müziğin başka taraflarıyla ilgilenmelisin.”

Aklıma böyle bir fikir geldi. Sen artık müziğin başka taraflarıyla ilgilenmelisin dedim çünkü bu sırada özel hayatımdaki çalkantılar ve fiziksel görünüşümün bozulması beni bu yöne doğru çekti. Geçen sene bir şirket kurdum ve bu şirkette bireysel ve kişisel müzikler yapmaya başladım. Yaptığım işin iki boyutu var biri kurumsal biri bireysel diyen Murat Mermer, besteci kimliğini artık bu tarafa yönelttiğini söylüyor.
Murat Mermer
 
 
Beste yaparken nasıl ilham geliyor ya da ilham diye bir şey var mı gerçekten?

Konu belliyse ve zamanında çok şey biriktirmişsen mesela bilgi birikimi olarak ya da müzikle alakalı ve bir de Türkçeyi düzgün kullanıyorsan iyi kötü mutlaka bir şey çıkar ortaya. İlham derken eğlence şarkıları kurumsal şeylerde anlatılmak istenen temalar çok belli. Bunun için onları sadece düzgün bir müzikal cümlenin ve düzgün bir gramerin içine sokabilmek yeterli oluyor. Her şey çok değişti. Tüm duygularınla yaptığın iliklerine kadar işleyen bir şarkı yapmayalı uzun süre oluyor. Beste yaparken böyle pencereden içeri girerdim. Orada başka bir dünya var ve ben beste yapıp tekrar bu dünyaya dönerdim. İlham dediğim şey odur. Çok idealist konuşmayacağım ama yapmam gerekeni yapıyorum. Eskiden çok hissederek yapardım şimdi ise eğlenerek yapıyorum. İlham olarak aslında şuan öyle bir şey yok öyle bir kapı açılmıyor beste yaparken ama eğleniyorum yani.

Fenerbahçe’ye beste yapma gibi bir hayaliniz varmış bize kısaca bunun hikayesini anlatır mısınız?

 Çok koyu fenerliyim ben ve hayalimde hep bir tane şarkı yapacağım ve Fenerbahçe’ye hediye edeceğim onlarda çok sevinecekler gibi bir plan vardı ve çok heyecanlıydım. Neyse ben şarkımı yaptım ama acayip mutluyum ve çok güzel sözler hala arkasındayım. Yalnız şarkının nakaratında bir problem varmış ben fark etmemişim. Sonradan keşfettim o da şöyle oldu: gece uyandırdım eşimi hayatım dinle bak çok güzel oldu dedim ve başladım söylemeye;
 
                                                                     Murat Mermer

Hiç kimseyi sevmedim ben seni sevdiğim kadar.

Damarımdaki kan sarı lacivert akar.

Şanlı tarihinle göğsümde gurur, gözümde fer.

Tartışması yok bunun en büyük fener.

Söyledikten sonra eşim bana baktı ve bir an şunu söyledi: ”Cim bom Galatasaray.” Meğer benim yaptığım beste Galatasaray’ın şarkısına çok benziyormuş. O zaman pardon bunu değiştirmem lazım deyip yatmıştım. Öyle oluyor bazen. Geçmişte duyduğun melodilerle karıştırabiliyorsun ve sanki yeni bir şey yapmışsın gibi hissediyorsun. Tabi ben bunu biraz abartmışım ve sonra askıya aldık projeyi.

Benimşarkım.com

Bir internet sitesi kurdum. 2 hafta içinde açılacak. Benimsarkım.com Türkiye’de bu formattaki tek internet sitesi çünkü burada herkes kendi şarkısını mağazadan elbise seçer gibi seçecek. Kategoriler olacak. Kişinin tamamıyla kişisel kararlarıyla belli olacak. Şarkının rengini, tarzını, sözlerini kişinin kendisi belirleyecek. İsterse sözleri yazıp beste yapın diyebilir, isterse bestesini yapmış buna söz yazın diyebilir. Karar verildikten 1 hafta sonra şarkıyı sahibine teslim ediyoruz. Bu proje Türkiye’de ilk olduğu için bizim için çok önemli.

Türkiye de buna benzer siteler var mı?

Hayır, Türkiye de bir ilk. Yani bu tarz kişisel müzik yapan var mesela bir adam var ismini hatırlamıyorum bir doğum günü şarkısı yapmış diyor ki isminiz ne murat mesela şarkıda isim için bir yer ayırmış. Orada kişiye göre isimleri değiştiriyor. Mehmet’i çıkartıyor Ayşe’yi koyuyor o tarzda bir şey yapmış. Bizim ki çok başka. Şöyle başka aslında bir başkasının yapamayacağı bir şey de değil. Fikir olarak ilk bizim aklımıza geldi. Mesela sevgilisiyle barışmak isteyenler gelip onlara hediye şarkılar yapıyoruz. Anneler günü için şarkı istiyorlar onu yapıyoruz. Klişe hediyelerden çok farklı çünkü çok mutlu oluyorlar onların mutluluğu beni de mutlu ediyor. İşe yaradığını bilmek güzel. Artık teknoloji çağındayız artık farklı şeyler olmalı bana göre parfüm, kazak, ayakkabı gibi hediyeler çok sıradanlaştı bu çok güzel oluyor.

Peki, bu ilham nereden doğdu kimden aldınız bu fikri?

Bundan 4 sene önce eşim bir doğum günü hediyesi hazırladı ama çok profesyonel bir hediyeydi. Stüdyoda bir şarkı kaydetmişlerdi. O şarkıyı da benim en sevdiğim arkadaşlarıma birer cümle halinde söyletmişlerdi ve bir de klip çekmişlerdi şarkıya. Sonra bir gün televizyon izliyoruz diye televizyonu açtığımda bu sürpriz ile karşılaştım. Çok sevinmiştim çok güzel bir hediyeydi. İlham böyle geldi.


Murat Mermer
 

Bu iş çok göreceli bir iş karşı tarafa beğendirmekte zor sonsuz bir şey sonuçta müzik diyen Murat mermer soruları şu şekilde yanıtlamaya devam etti

Alavere dalavere parçasından bahsetmek ister misiniz bize biraz nasıl aklınıza geldi böle bir şey yapmak?

Üç tane genç geldi biz bir şarkı yapmak istiyoruz dediler. Üçünün de müzisyen olmadığını biliyorum. Müzik yapmak istiyoruz deyince açık konuşayım çokta fazla uğraşmadan bir şey yapalım ne çıkabilir ki diye düşündüm. Sonra bana şarkıyı bir dinlettiler. Meğerse olay kopmuş orada. Tüm dünyada çok sevilen bir şarkıymış. Bir dinledim şarkı çok güzel bir şarkı 19 yaşında Kolaveri adlı Hintli bir çocuğun şarkısıymış. Hiç beklenmeyen bir performans oldu. Biraz masraflı olabilir tekrar kaydetmek dedim önemli değil dediler. Demek ki ciddiye alıyorlar bu işi dedim. Onların önem verdiğini görünce bizde önem verdik ve güzel bir şey çıktı ortaya. Kayıtları yaptık ve bir klip çekiyoruz. Telif hakkı için başvuru yaptık ama Sertap Erener çoktan almış bile şarkıyı. Yine de alalım dedik ama daha sırada bekleyen 6 kişi varmış. Bu da şarkının ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.
Dipnot: Klip çok yakında blogumuzda yer alacaktır.
 Kamera: Ahmet Turna
 Muhabir: Büşra Çelebiler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder