20 Mart 2013 Çarşamba

Güreş sporu 2020 Olimpiyatları'ndan kaldırılıyor mu ?


Güreş sporunun Olimpiyat oyunlarından kaldırılması yüzde yüz kesin olmamakla birlikte kaldırılma aşamasına geldi. Gerekçe olarak reytingi azalttığı ve eski imajını kaybettiğini belirten Olimpiyat Komitesi bu spor dalının yerine ise Karate sporunun oyunlara dahil edilmesine karar vermeyi düşünüyor.

  Geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan Güreş sporunun olimpiyatlardan kaldırılması konusu, başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkede büyük bir tepkiye sebep oldu. Hemen hemen tüm gazetelerde güreşin kaldırılacağı haberini okuyorduk. “Uluslararası Olimpiyat Komitesi , güreş sporunu olimpiyatlardan kaldırdı” haberi gözümüze çarptığında, bizim için olimpiyatlarda en çok madalya kazandığımız dal olan güreşin kaldırılmaması için neler yapılabilir diye Türkiye Güreş Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Halil İbrahim Oktay ile bir röportaj gerçekleştirdik.(Halil İbrahim Oktay eski güreşçilerden ve 1970 den bu yana bu sporun içinde.Ayrıca güreş müsabakalarında çeşitli dereceleri de mevcuttur.)

                                    
                            Türkiye Güreş Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Halil İbrahim Oktay



Medyada çıkan haberlere çok tepkili olan Oktay, güreş oyunlarının olimpiyatlardan kaldırılmasına yüzde 1 ihtimal bile vermiyorum diyerek sorularımızı cevapladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi güreş sporunu kaldırdığını açıkladı bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce kaldırılmasının gerekçesi ne gösterilmiş olabilir?

Komite bu kararı tavsiye kararı olarak aldı ve bu ata sporumuzun basında yer almayışını, izlenme oranlarının düşük oluşunu gerekçe göstererek güreşin yapılmamasını istedi fakat Çin, Amerika, Almanya, Azerbaycan, Rusya kaldırılmaması için çoğunluk oluşturmuş durumda. Amerika büyük bir ölçüde bastırıyor çünkü okullarda öğrencilerin gerçekten uğraştığı ve sevdiği bir spor bunun kaldırılmasını istemiyor tabi bizde istemiyoruz. Böyle bir şeyin kaldırılmasına yüzde bir ihtimal bile vermiyorum.

Olimpiyatlardan kaldırılması ata sporuna olan ilgiyi azaltır mı? Kaldırılırsa sporcuların durumu ne olur?

Diyelim ki kaldırıldı; bunun Avrupa Şampiyonluğu var, Dünya Şampiyonluğu var, Asya, Afrika, Akdeniz Olimpiyatları var. Sadece Olimpiyatlardan çıkarılsa bu işin sonu olmaz ki. İlgide aynı şekilde Olimpiyatlardan kalkması ilgiyi azaltmaz. Mesela bakın bizim halen büyük, genç, yıldızlar ve minik adı altında güreş liglerimiz devam ediyor ve yoğunluk çok. Aynı şekilde Almanya’da da ligler devam ediyor. Sonuç olarak işin zirvesinden çıkarılsa da diğer kollardan devam edecek. Yöresel güreşler, Kırkpınar güreşleri, onun da öncesinde Elmalı güreşleri var. Düğünde güreş, panayırda güreş, bir adamın çocuğu oluyor güreş. Olimpiyatlardan çıktı diye biz kültürümüzden vaz mı geçeceğiz? İnsanımız güreşe ilgi göstermese de izlemeyi seviyor onun için ben kaldırılacağına inanmıyorum.



Güreşin Olimpiyatlardan kaldırılmasına tepkiniz nasıl oldu ve bununla ilgili çalışmalar yapılıyor mu?

Aslında biz tepki göstersek de sonuçta net bir karar yok. St. Petersburg da yapılacak ve tekrar oturulup karara bağlanacak son olarak toplantıdan sonra kaldırıldı mı kaldırılmadı mı açıklanacak. Türkiye de Başkanımız Hamza Yerlikaya tarafından imza kampanyası düzenlendi. Şimdi yapılacak toplantıyı bekliyoruz.

Peki işin ekonomik boyutu ne olur ? Madalya alan sporcular ekonomik yönden çok mu olumsuz etkilenir?

Kaldırıldığında Dünya şampiyonu olan bir sporcunun aldığı ödülle olimpiyat şampiyonu arasında çok fark yok.Maddi yönden çok etkileneceklerini düşünmüyorum.Kulüpler, ligler olduğu sürece gelir olur. Aslında Türkiye’de yatırımcıların ve sponsorların da destek olması gerekiyor. En basit örnek güreşi unutturmamak için yaptığımız çalışmalara destek verebilirler.Mesela masa takvimlerine her sayfaya Türkiye’den çıkmış birincilerin fotoğraflarını koyabilirler böylece insanlar görür, merak eder ve ilgi gösterirler.


Güreş sporcusu Kadir Toy ne düşünüyor?



Türkiye'de doğan ve genellikle Anadolu'da yetişen birçok insan Güreş sporunu yapmış ve şuan da hali hazırda yapıyor. Bunlardan biri de Sakarya'da doğup büyüyen ve şuan bu sporu yapan Kadir Toy. 1988 doğumlu genç sporcu birçok kez Milli Takım'ın bünyesinde bulundu ve Türkiye sınırları içerisinde bireysel birçok ödül kazandı.

Bu spora nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor '' Çocukluğumun geçtiği bu sokaklarda elbette her çocuk gibi çok kavga ettim fakat bir akşam gözlerimin önünde abimi gasp edip dövdüler. Çocuk olduğum için çok korkmuştum. O sıralar Sakarya'da altyapı hizmeti kapsamında küçük çocukları alıp eğitmek için bir organizasyon düzenlendi ve açıkçası ben de gözümü karartmıştım çünkü ve bu işi yapabilirim deyip başvurdum. 42 kiloda başlayıp sorasında kiloya bağlı olarak farklı kategorilerde maçlara çıktım. Belli bir aşamayı geçtikten sonra da kulüplerde Türkiye içerisinde birçok turnuva ve iki defa da Avrupa turnuvalarına katıldım.'' Bireysel başarılarından da bahsedersek Toy bir Bölgesel turnuva finali ile ilgili de ilginç bir hikayeye sahip '' Bireysel olarak tüm başarılarımı ülke sınırları içerisinde aldım. İki defa bölgesel şampiyon, bir defa bölgesel turnuva ikincisi, iki defa da Türkiye kapsamında ikincilik kaydedip A Milli Takım'a çağrıldım. Bu benim için duygularımın zirve yaptığı bir andı. Bir Bölgesel turnuva finali öncesi yarı finalde rakibimi eledikten sonra finale kaldım. Sevinç içindeydim ve ayrıca bir de şaşkınlık vardı. Finalde rakibim aynı mahallede çocukluğumuzun geçtiği Sinan'dı. Finalden önce karşılaştık o da inanamadı ama çok gururlu bir andı aynı mahalleden iki arkadaş finaldeydik ve finali de Sinan kazandı.'' Son günlerde gündeme gelen Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarında Güreş'in programlardan kaldırılması ile ilgili ise '' Bence Güreş'in kalkması olası bir durumdu çünkü hiçbir destek ya da sponsor yok, sporcuların her biri kendi imkanları ile bir yerlere gelmeye çalışıyor. Bunlardan biri de benim'' dedi. İstanbul Fatih'te bulunan İktisat kulübü ile ilgili de konuşan Kadir Toy '' Örneğin İstanbul İktisat kulübü ile bizim aramızda çok fark var. Onlara her türlü imkan sağlanırken bize neredeyse hiç bir destek verilmiyor'' dedi. Birçok sporcu arkadaşı ile görüştüğünü ve güreşi bırakmayı düşündüklerini söyleyen Kadir Toy '' Bu haberlerden dolayı birçok arkadaşım ile görüştüm ve aldığım tepkiler çok da umut verici değildi neredeyse hepsi bırakacaklarını söylediler. Açık konuşmak gerekirse ben de bırakmayı düşünüyorum. İmkan verilseydi Hamza Yerlikaya'yı bile cebinden çıkartabilecek yetenekte insanlar vardı. Yapılan haksızlıklar, verilmeyen destekler sonucu bu durumun olması çok da sürpriz değil '' dedi.
Türkiye'de bir gelenek daha yok olmak üzere...
Nice başarıların göz yaşları ile taçlandığı, tüm ülkeyi madalya törenlerinde en çok ağlatan ata sporu gibi sevilen Güreş artık Olimpiyatlar ‘da olmayacak. Yeni Hamza Yerlikaya'lar, Koca Yusuf'lar olmayacak. Yeni genç sporcular, yıllarını verdikleri bu sporda rüyalarını süsleyen Olimpiyatlarda olmanın hayalini bile kuramayacak.

Sokağın düşünceleri

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder